Rondreis Puglia

Van 12 tot en met 19 juni 2024

gevlogen van Rotterdam naar Brindisi en opgewacht door de Tourleider van NRV Reizen

Puglia in de hak van Italië is nog een redelijk ongerepte streek. Het glooiende landschap bestaat voor het grootste deel uit tot 3000 jaar oude olijfbomen, eikenbomen en bijzondere mediterrane planten. In dit jaargetijde bloeien de witte, roze, rode en violetkleurige oleanders in overvloed. De kusten bestaan uit rotspartijen, witte zandstrandjes en verrassende baaitjes. De stadjes aan de kust hebben pittoreske haventjes voor de vissers en sportliefhebbers. De huizen en kerken zijn veelal gebouwd met kalkzandsteen dat hier in de heuvels te vinden is.
Op dag 1 bezochten wij (de reisgroep van 22 personen) de plaatsjes Cisternino, Locorotondo, Martine Franca. De dorpjes dateren uit de 10e eeuw. Vooral Martina Franca is goed bewaard gebleven mede door de verering van de beschermheilige SAN Martino en is omringd door muren met barokke stadspoorten in Barokke stijl.

Vandaag ook maar meteen de wijnproeverij bezocht en de bekende primitivo gescoord met een zak amandelen uit de streek.

.

We overnachten de komende 4 dagen in het familiehotel Donatello iets buiten Alberobello.

Op dag 2 bezoeken we Bari, de hoofdstad van Puglia. Het is er bedrijvig door de haven die een belangrijke hub is voor de boten uit het Middellandsezeegebied. Van hieruit vertrekken ook veerboten naar Griekenland en Albanië. De stad bestaat uit een oud en een nieuw (commercieel) deel. In het oude makkelijk te bewandelen deel bevinden zich 40 kerken. Hier wordt ook de octopus aangevoerd, we hadden dan ook een heerlijk broodje met gegrilde octopus gegeten.

Onze lokale gids Giovanni vertelt ons over het fort van Bari, dat ter verdediging van toenmalig Turkse invasies werd opgetrokken en hij brengt ons langs de vrouwen die heel handig de orechietti pasta in de vorm van een oortje kneden.

De belangrijkste kerk is de basiliek van de heilige Nicolaas uit 1087, de stadsheilige van Bari.

De volgende stop is de kustplaats Monopoli. Het plein Piazza Vittorio Emanuele is een gezellige ontmoetingsplaats van waar je het historische centrum betreedt met de kleine smalle straatjes, witte huizen en wapperend wasgoed, de stadspaleizen en de kathedraal uit 1107 die weer werd opgebouwd in de 18e eeuw.

Op dag 3 gaan we naar de gedeeltelijk hoog ommuurde stad Altamura, landinwaarts gelegen. Altamura is de città del Pane, de stad van de focaccia, het typische brood dat is gebakken in houtoven in de vorm van een hoge hoed.

Matera is een sprookjesstad met eeuwenoude grotwoningen de ‘sassi’, die in de rotsen zijn uitgehouwen. De James Bond film ‘no time to die’ is hier deels opgenomen.

Op dag 4 rijden we eerst naar de mooie badplaats Polignano a Mare. Het ligt op een rots en heeft een prachtig uitzicht op de Adriatische zee. De zanger Doenico Modugno van het lied Volare… komt hier vandaan en heeft een eigen standbeeld. Ook hier een historisch centrum met een wirwar van kleine straatjes. En beneden een goed bezocht zandstrand.

Hierna rijden we naar het uitgestrekte grottencomplex van Castellana. Je daalt af en loopt 3 km door het gangenstelsel. Ze zeggen dat negentig miljoen jaar geleden de druipsteengrotten begonnen zijn zich te vormen. In 1938 werden ze ontdekt op de plek waar de grote opening in de rotswand is en waar je naar boven naar de lucht kunt kijken.

Alberobello is een van de hoogtepunten van de reis. Dit plaatsje is op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomenen en dient als een van de symbolen van Puglia. Het is de stad van de Trulli (meervoud van Trullo). Dit zijn karakteristieke woningen uit gestapelde stenen gebouwd en voorzien van de meestal witte puntdak. In het oude centrum zijn er 1030 originele trulli te vinden, die voor een deel bewoonbaar zijn of zijn omgebouwd. De trullo komt oorspronkelijk uit Turkije in de tijd dat dit deel in Turkese handen was. In de 15e eeuw gold er een regel dat je geen belasting hoefde te betalen als de woningen in aanbouw waren. De trulli zonder cement waren gemakkelijk te veranderen als de belastinginner kwam. Het plaatsje heeft een groot ontmoetingsplein met een kathedraal en trekt veel toeristen aan. We waren er in de week dat de G7 in Puglia bijeenkwam en waren getuige van het bezoek van enkele wereldleiders onder zware bewaking.

Op dag 5 rijden we zuidwaarts naar het Salento gebied, het zuidelijkste deel van de hak van Italië. Onderweg stoppen we bij een oliijvenplantage waar het proces van het olie maken wordt uitgelegd en waar we de verschillende soorten kunnen proeven. De extra vierge, uit de eerste persing is de lekkerste die vooral voor koud gebruik in salades of zo op brood geschikt is.