Rondreis Puglia de laatste 3 dagen tot 19 juni 2024

Op dag 5 bezoeken we ook het witte stadje Ostuni dat van veraf boven op de heuvel al te zien is. De huizen zijn er witgekalkt en steken mooi af tegen het groene landschap en vanaf de zee tegen het blauw van de zee. Het is erg warm dus van slenteren door de kleine straatjes in het historische centrum komt niet veel terecht. Vanaf het grote plein met het standbeeld van de Heilige Oronzo duiken we een steeg in. We worden door een aardige jonge vrouw het restaurant Nuevo Inizio binnengepraat. Het is een soort grotrestaurant, heerlijk koel en mooi simpel ingericht. Haar broer is de chef-kok en haar schoonzus de eigenaar. We voelen ons meteen op ons gemak en praten deels met de vertaalcomputerhulp over families, gewoontes en vers eten. Vooral de goede olie extra vierde maakt de gerechten af. Weinig poespas, pure smaken.

Aan het eind van de dag checken we in in hotel Hermitage in Galatina, waar er een heerlijk zwembad is in een schaduwrijke tuin.

Op dag 6 bezoeken we Otranto, een prachtig stadje aan zee. Strategisch gezien was dit een plek waar de Turkse veroveraars in 1480 gemakkelijk aan land kwamen. Deze verovering kostte aan 800 martelaren het leven, resten hiervan zijn in de kathedraal bewaard. Achter het grote altaar. Het stadje werd waarschijnlijk al in de Steentijd bewoond en er zijn aanwijzingen dat de Grieken en Romeinen hier ook woonden. De stad heeft een dikke stadsmuur en een boulevard met een zandstrand. Door de stadspoort Porta terra bereiken we het historische centrum. De kathedraal is in de 12e eeuw gebouwd en is bekend om de mozaïekvloer die het hele vloeroppervlak bedekt. De afbeeldingen bestaan uit drie levensbomen en verhalen uit het Oude Testament o.a. de ark van Noah. Na de lunch rijden we naar Lecce, het Florence van het zuiden, vanwege de vele barokke gebouwen. Ieder straatje heeft zijn charmante huizen met barokke gevels en balkons. Vanaf de Piazza zie je de Romeinse opgravingen en het amfitheater . Ook de vierkante klokkentoren en het beeld van de heilige Oronzo zijn vanaf het plein goed te bewonderen.
er zijn veel kleine kunstzaakjes en winkeltjes met ambachtelijke kleding en lekkernijen.

Op de 7e dag bezoeken we eerst Gallipoli, een oude Griekse ommuurde stad gebouwd op een eilandje. Het is een schilderachtig stadje met kronkelende straatjes die als ze naar beneden lopen in zee uitkomen. Bij de ingang hebben de Romeinen een kasteel gebouwd voor de bescherming van het centrum. Toch werd het stadje veroverd door de Grieken, Noormannen en de Spanjaarden. Je kunt hier een mooie zonsondergang beleven. Er is beneden aan de haven een dagelijkse vismarkt waar je in de avond in de kraampjes vers gevangen vis van de dag kunt eten. Vooral schelpdieren als oesters, zee-egels en rode garnalen. De kathedraal staat op het hoogste punt van de stad, dateert tussen 1629 en 1696 en heeft prachtige marmeren kolommen en buiten een barokke gevel van kalkzandsteen.

Langs Castro en Tricase rijden we naar het uiterste puntje van Puglia en komen we aan in Santa Maria di Leuca ook wel Finibus Terrea ‘het einde van de wereld’ genoemd. Hier komen de Adriatische en Ionische Zee bij elkaar. Bij harde wind ontstaan hier af en toe wilde golven. Vandaag is het windstil en tekent het stadje mooi af tegen het blauw van de zee. Santa Maria di Leuca was de toegangspoort voor de handel van en naar het oosten. De grote witte vuurtoren valt als eerste op. Aan het grote plein de Piazza staat de Basiliek en een grote zuil met een beeld van een biddende Madonna uit 1694 en er staat een groot kruis ter herinnering aan de pelgrims uit het Heilige Jaar 1901. Het eind van het Aquaduct van Puglia is hier bij de monumentale waterval. Deze waterval is in de zomermaanden maar 1 uur per dag actief. Het aquaduct werd in 1939 door Mussolini definitief aangelegd, een ingenieus watersysteem, bestaande uit tunnels, aquaducten en een modern waterleidingsysteem van een kanaal dat zonder zijtakken 242 km lang is. Het strand ligt beneden in het dorp waar je tussen de twee zeeën kunt vertoeven. Het stadje heeft een bijzondere uitstraling door de art nouveau-villa’s en strandhutten uit de vorige eeuw.

Op 19 juni staan we vroeg op om de vlucht om 10.40 uur van Brindisi naar Rotterdam te nemen. De reis was georganiseerd door NRV, specialist in rondreizen en ik reisde met mijn vriendin Ria Meewisse.

De reisleider was Raymond Hasselerharm en door verschillende lokale gidsen werden we rondgeleid in de historische stadjes.